понеделник, 4 февруари 2013 г.

Heavy Southern Tuesday



След дългия и отегчителен понеделник пълен със въпроси и разговори за музиката (и като цяло: всичко НЕсвързано с училище) e време за нещо по-тежко и по-"Южно"...Но най-добре е да започнем отначало и да изясним какво е Southern Rock. 

Southern Rock е под-жанр на рок музиката. който възниква в южните щати. Той е базиран на  rock n' roll, blues rock и country елементи. Тази смесица от жанрове е родена от творчеството на  групи като: Lynyrd Skynyrd, ZZ Top, Molly Hatchet, Marshall Tucker Band. Но именно един проект на прочутия Havy Metal китарист Zakk Wylde от Black Label Society, отваря различна страница от стандартния дотогава начин на правене на музика и утвърждава южняшкия рок. Именно тази промяна настъпва с издадения през Май 1994 г. албум - Pride & Glory от едноименната група на Zakk Wylde.

Клипът за песента "Losing your mind" е тук:

Тази група променя коренно звученето на южняшкия рок. Наличието на чисто "country" intros (като на горната песен) и силни и heavy breakdowns правят тази група уникална по звучене. Повечето песни в албума са бавни, кънтри и блус песни със силния  вокал на Zakk и още по-силните му сола способни да накарат инвалид да проходи.

Ето една от по-леките песни във албума:
Като стил, блус и кънтри парчетата могат да се сравнят с  Lynyrd Skynyrd, но запазват  отличаващото се звучене на Zakk .

Моят личен фаворит:
И така: това е бил първият самостоятелен проект на Zakk Wylde, издаден на 1 Май 1994г. и единственото нещо, което можем да искаме е мускулестият викинг да създаде подобен албум или проект, но засега сме задоволени и от текущата му група : Black Label Society.

Peace :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар